Expo - Memoires van een meeloper

‘Memoires van een meeloper’ focust op het werk van twee gepassioneerde mensen: Philip Gosse en Sven Verhaeghe. Philip Gosse was tijdens de Eerste Wereldoorlog werkzaam als naturalist in het labo op Remy Siding (Lijssenthoek). Hij schreef zijn herinneringen aan die periode neer in het kleine maar fijne boekje ‘Memoirs of a camp-follower’. Hij beweert zich niets van de gruwel en horror te herinneren. Wel weet hij nog alles over de dieren en de vogels. Gosse leverde zijn bijdrage als onderzoeker, rattenvanger, dierencollectioneur, taxidermist, vogelspotter en trainer van reisduiven.

Philip Gosse had een connectie met Poperinge. Bij kunstenaar Sven Verhaeghe is die connectie er ook. Hij is geboren en getogen in Poperinge en woont er nog altijd. Het werk van Sven Verhaeghe omvat naast schilderijen en tekeningen ook videowerk en installatiekunst. Landschap en natuur staan centraal in zijn oeuvre. Zijn zoektocht als kunstenaar bracht hem tot bij Philip Gosse. Hij verdiepte zich in het werk van de onderzoeker, trad in zijn voetsporen en ontdekte zo onder meer het wondere leven langs de Vleterbeek. Het resulteerde in een bekroonde masterthesis en een poëtisch filmessay. 

Redenen genoeg dus om Sven Verhaeghe en Philip Gosse samen te brengen in Poperinge.  

25 februari - 12 maart 2017

Expo in de Gasthuiskapel - werk en film van Sven Verhaeghe.

Expo in bibliotheek De Letterbeek – leven en werk van Philip Gosse.

En ook: een openlucht kunstwerk op Lijssenthoek, een tijdelijk Gosse-memoriaal langs de Vleterbeek, een gelimiteerd uitgegeven veldboekje en wandelingen langs de Vleterbeek.

Zaterdag 4 maart 2017 - vanaf 19 uur

Ontdekkingsparcours "A naturalist goes to war".

3 x cinema in de Gasthuisstraat (Kapel, Aria en Talbot House).

Kunstenaar Sven Verhaeghe neemt je mee in zijn wondere wereld en in die van Philip Gosse. Film, live muziek met geluidskunstenaar Peter Paelinck en nakaarten in Talbot House.

Ticket: 6 euro. De plaatsen zijn beperkt, reserveren kan via deze link.

Zondag 5 maart - 14 uur

Ontdek waarom Philip Gosse tijdens de Eerste Wereldoorlog zo graag wandelde langs deze beek. Op stap met twee natuurgidsen van Natuurpunt en Regionaal Landschap. Afspraak op de parking van tearoom De Leene, Boescheepseweg 2a. Deelname gratis.

 

Foto's