Hulde aan Amerikanen

Op de drie Amerikaanse begraafplaatsen in België liggen 14 000 Amerikanen begraven. De organisatie AOMDA (American Overseas Memorial Day Association) brengt elk jaar op Memorial Day hulde aan de slachtoffers. Sinds 2004 worden ook de 'isolated graves' in de herdenking betrokken. In totaal zijn acht soldaten niet op de Amerikaanse begraafplaatsen terug te vinden: drie slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en vijf van de Tweede Wereldoorlog.

De drie soldaten van WO1 liggen op Lijssenthoek. Het zijn sergeant David Stanley Beattie, soldaat eerste klas Harry Arthur King en eerste luitenant James Aaron Pigue. Hun verhalen kan je lezen op aomda.org. Toen het Amerikaanse plot werd overgebracht naar Flanders Field Cemetery in Waregem, bleven deze drie graven op Lijssenthoek. Het was de uitdrukkelijke wens van de familie dat hun graf niet werd verplaatst.

Beattie, Pigue en King vochten onder Amerikaanse vlag. Er waren echter ook nogal wat Amerikanen die bij het Canadese of bij het Britse leger in dienst gingen. Amerika behield zijn neutraliteit tot april 1917. Amerikanen die voor die tijd in dienst gingen, verloren dan ook hun Amerikaans staatsburgerschap. Ze stierven staatloos. In de jaren 1920 besloot het Amerikaans Congres om het staatsburgerschap retroactief toe te kennen. Op Lijssenthoek liggen 41 Amerikanen. Twaalf van hen vochten onder Britse vlag. De meesten waren Engels, Iers of Schots van geboorte, emigreerden naar Amerika en keerden tijdens de oorlog terug naar hun geboorteland om daar bij het leger te gaan. Amerikanen die onder de wapens gingen in Canada waren ofwel Amerikaanse migranten die in Canada woonden of Amerikanen die specifiek naar Canada trokken om er in dienst te gaan. 

Foto's