Schenkingen

Het Lijssenthoek Archief is goed gestoffeerd met foto's, documenten, boeken en brieven. Vele mensen leverden hier al een bijdrage. Meestal betreft het kopieën van origineel materiaal. Afstand doen van authentieke objecten is een emotionele gebeurtenis. Men doet afstand van een stukje familiegeschiedenis. Toch is het de moeite waard om een donatie te overwegen. Het Lijssenthoek project aanvaardt graag voorwerpen die verbonden zijn aan de slachtoffers die op de begraafplaats rusten. Daarnaast zijn ook objecten die indirect verbonden zijn met de geschiedenis van de site (postkaarten, ziekenhuismateriaal, ...) meer dan welkom. 

In het nieuwe bezoekerscentrum worden de schenkingen aan u voorgesteld. De inhoud van de kast met schenkingen zal dus regelmatig veranderen.

Heeft u documentatie, objecten of foto's die te maken hebben met de slachtoffers die hier liggen begraven? Het Lijssenthoek Archief aanvaardt met veel plezier uw bruikleen of uw donatie. Contacteer ons via lijssenthoek@poperinge.be.

In deze rubriek worden de schenkingen en bruiklenen bijgehouden.

1. Brian Dance en zijn vrouw Brenda Leggatt schenken een zeldzaam exemplaar van een boekje met postkaarten. Ze deden deze schenking als herinnering aan Ernest Albert Leggatt. Hij stierf op 14 augustus 1918 en ligt begraven op Lijssenthoek. 

Brian Dance  postkaartboekje

2. Andrew Bishop geeft in bruikleen aan het project:

Twee Memorial Plaques : 154484 Sapper A.S.Hopgood Canadian Railway Troop; 65776 L/Cpl J.N.Lester Royal Army Medical Corps.
Vier British War Medals : 440244 Sapper A.L.Ellis; 159974 J.T.Jenkin Royal Engineers; 27286 2nd Cpl T.W.Hudspith Royal Engineers; 2nd Lieutenant W.H.Archbold.

Andrew Bishop Archbold W H memorial plaque Hudspith T W memorial plaque

3. André Decrock geeft een aantal archeologische objecten in bruikleen, objecten die op de voormalige hospitaalsite zijn aangetroffen.

archeologische vondsten

4. Grant Cornwell geeft foto's en medailles in bruikleen van Frederick Warner (5/12/1915), begraven op Lijssenthoek en van zijn broer Alfred John (19/12/1919), begraven op Abbeville Communal Cemetery.

Warner F (geknield, eerste van rechts)                              Warner F (medailles en memorial plaque)

5. Philip Springett schenkt de medailles en de herinneringspenning van Henry John Springett, zijn grootvader. Henry John stierf aan zijn verwondingen op 31 mei 1918 en ligt begraven op Lijssenthoek.

medailles en herinneringspenning Henry John Springett

6. Christine Marchand, haar broer Vincent en haar ouders Lionel en Gisele schenken persoonlijke objecten die toebehoorden aan hun (over)grootvader Albert Fettu (27/05/1918). Hij ligt begraven op Lijssenthoek.

persoonlijke objecten Albert Fettu

 

Christine Marchand en haar ouders schonken persoonlijke spullen van hun (over)grootvader Albert Fettu

7. Louise Kirtland schenkt brieven en medailles van haar grootoom Frank George (19/07/1918), begraven op Lijssenthoek.

Louise Kirtland medailles en brieven Frank George

8. Auteur Stefan Brijs schenkt de boeken die hem inspireerden tijdens het schrijfproces van de roman "Post voor mevrouw Bromley" (2011 - Stefan Brijs).

schenking boeken door Stefaan Brijs

9. Marie Louise De Keirsgielen schenkt twee postkaarten van een Franse brancardier.

postkaart met brancardiers op

10. Karen Rudd geeft een herdenkingsmedaille van Harry Wilfred Rendell (27/10/1917) in bruikleen. HW Rendell ligt begraven op Lijssenthoek. Ze gaf ook een volledige Christmas Box 1914 en een foto van HW Rendell.

persoonlijke spullen van Rendell HW

11. Andy Bish schenkt de herdenkingspenning van James Cullumbine, een christmas tin box en enkele zijden postkaarten.

schenking 1 door Andy Bishschenking 2 door Andy Bish

12. Dave Empson schenkt een kader met foto's en documenten die betrekking hebben op Albert Victor Hutson (23/01/1916), begraven op Lijssenthoek.

foto's en documenten van Hutson AV

13. Alan Harrison schenkt items die toebehoorden aan en betrekking hebben op soldaat George Henry Gadsby (19/02/1917), begraven op Lijssenthoek.

schenking van Alan Harrison

14. De familie Ryckeboer-De Corte uit St.-Michiels Brugge schenkt de 3-delige reeks "The Great War ... I was there! - Undying Memories of 1914-1918", uitgegeven door Sir John Hammerton, 1939. Bij de schenking hoort ook het werk 'Tout ce qu'il faut savoir', uitgegeven in Parijs, Librairie Ch.Delagrave. Dit boek behoorde tot de collectie "British gifts for Belgian Soldiers", een organisatie met zetel in London.

schenking familie Ryckeboer - De Corte

15. Martin Samyn schenkt een houten uithangbord met opschrift "Canteen - Retail only". Dit bord hing tijdens de Eerste Wereldoorlog aan een schuur bij een café in Abele. Het is een Brits bord en markeert de aanwezigheid van een kantine, een gelegenheid waar de soldaten drank en etenswaren konden kopen. Het insigne is dat van de 34ste Divisie. 

schenking Martin Samyn

16. Jan Vancoillie schenkt een postkaart van Lijssenthoek (1920, pilotenrij) en een herinneringsprentje van Simon Jais, een Duitser die gestorven is in Poperinge. Hij heeft geen gekend graf.

postkaart van pilotenrij 1920 op Lijssenthoek      

herinneringesprentje Simon Jais      

17. Laura en Barry Gray schenken brieven, foto's en officiële documenten die te maken hebben met Sidney Cowley (17/10/1917), begraven op Lijssenthoek.   

schenking Laura en Barry Gray    foto Sidney Cowley

18. Caroline Ryckeboer schenkt een liedboekje, uitgegeven door de krijgsgevangenenboekerij van het kamp Göttingen, tweede uitgave, 1918; ze schenkt ook een herinneringsprentje aan soldaat Adolphe-Lambert Sterckendries, een 'livre du soldat 1916' (kaarten frontzones) en een boek van Johan Durnez, 'Gevallen op het veld van eer', over zijn familielid Cyriel Durnez, Belgisch soldaat, gesneuveld in Beitem, 14 oktober 1918. 

liedboekje 1918

19. Henri Saesen schenkt een postkaart 'Les enfants des Flandres - Colonie Scolaire de Sèvres'.

postkaart van schoolkolonie

20. Jenny Plumb schenkt een foto van Sydney Graney Zensz, haar grootoom. We kregen bovendien een brief van medeleven, geschreven door een verpleegster aan de familie van Sydney, alsook de officiële scroll of honour en zijn testament.    

Jenny Plumb

21. Paula Indevuyst uit Reningelst schenkt 4 postkaarten met militairen uit de fotodoos van Jules Vermeulen, grootvader van haar man. Er zit ook een foto tussen van Marie-Louise Billiau, echtgenote van Jules.

hospitaalfoto  foto Les Bons Amis Reunis 10me compagnie

foto Poste Veterinaire 1918 foto Vlaamsche Vrienden 1915 9me Compagnie  foto van grootmoeder man van Paula Indevuyst

22. Mary Parkinson schenkt een postkaart verstuurd door soldaat JT Thomas (begraven in Lijssenthoek). Ze schenkt ook foto's zijn van familie.

Sargent JT - postkaart

23. Emiel Desmyter schenkt een stuk smalspoor en een Duits infanteriegeweer.

Emiel Desmyter schenkt een stuk smalspoor en een Duits infanteriegeweer

24. Ann Freer schenkt een tinbox bewerkt door John Grothen (21/09/1917, begraven in Lijssenthoek) en een postkaart verstuurd door John aan zijn zus, tijdens zijn dienst in Egypte. Ann Freer is de achternicht van John.

Grothen John - memorabilia Grothen John - tinbox engraved by John

25. De familie Watts schenkt de uniform badges van George Pile Watts (25/06/1917, begraven in Lijssenthoek) en een postkaart die hij verstuurde naar zijn zus Alice.