Project

researchdossier Lijssenthoek project In juni 2009 is een onderzoeksproject gestart rond Lijssenthoek Military Cemetery. Het onderzoek omvat de medische zorgverlening achter het front, Lijssenthoek als spiegel van de Grote Oorlog en de begraafplaats als architecturaal gegeven.

Op het gehucht Lijssenthoek (Poperinge) was van 1915 tot 1920 het grootste veldhospitaal van de Ieperboog ingericht. De boerderij van Remi Quaghebeur, gelegen aan de spoorlijn Poperinge-Hazebrouck, was de ideale plek voor de triage en evacuatie van zieken en gewonden. Tenten en barakken hadden in piekperiodes vierduizend hospitaalbedden ter beschikking. Het terrein strekte zich uit over enkele tientallen hectare.

De begraafplaats is een spiegel van het oorlogsgeweld in de Ieperboog. Wie gewond raakte, werd afgevoerd naar het veldhospitaal. Zij die het niet haalden, werden ter plaatse begraven. De begraafplaats groeide organisch. Zo verwijzen de piekdagen op Lijssenthoek steeds naar een gebeurtenis aan het front, zij het met een, twee of drie dagen vertraging. Vandaag liggen er 10784 slachtoffers begraven.

Cijfers en statistieken duiden de grootorde van een begraafplaats. Het onderzoek wil het verhaal achter de naamgetekende grafstenen achterhalen. Niet enkel de ‘grote slagen' zijn vertegenwoordigd. Ook de kleine banale incidenten zijn op Lijssenthoek dagelijkse kost. Het alledaagse komt telkens weer terug, alledaags in de betekenis van 'elke dag terugkerend' maar ook in de figuurlijke zin van 'onbeduidend, gewoon, banaal'. Het resulteert in een scheurkalender van een alledaagse oorlog.

Sir Reginald Blomfield

De eerste plannen voor de aanleg van Lijssenthoek Military Cemetery dateren van 1918. De Imperial War Graves Commission (het huidige Commonwealth War Graves Commission) gaf de opdracht aan Sir Reginald Blomfield. De architect behoorde tot het team van specialisten dat zich toelegde op het uittekenen van herdenkingsmonumenten. Zo ontwierp Blomfield onder meer ook de Menenpoort en het Cross of Sacrifice. LMC wordt beschouwd als zijn meesterwerk, de plaats waar hij zijn concept van 'formal architecture' kon uitvoeren. Strakke lijnen en lichtjes verhoogde terrassen bepalen de vormgeving van de begraafplaats.

Het wetenschappelijk onderzoek levert de inhoudelijke input voor het nieuwe interpretatiecentrum. Dit interpretatiecentrum is gelegen naast de begraafplaats en is dagelijks geopend van 9 - 18 uur; toegang gratis.

plattegrond Lijssenthoek

Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Poperinge. Talbot House is partner in dit project, samen met de Commonwealth War Graves Commission, het In Flanders Fields Museum, het Memorial Museum Passchendaele en het netwerk Oorlog en Vrede in de Westhoek.