Ambassadeur van Grenada herdenkt Joseph Daniel

Joseph Daniel diende in het 8ste Bataljon van het British West Indies Regiment. De War Office was aan het begin van de oorlog niet echt bereid om de Caraïbische kolonies van het British Empire in te schakelen. 'Black West Indians should not be opposed to white forces', zo luidde het. Dit puur raciale argument werd niet publiekelijk gehanteerd. Redenen als 'klimaat' en 'minder goede strijdvaardigheden' verdoezelden de echte argumentatie om hen weg te houden van het front. 

Het duurde tot mei 1915 vooraleer de War Office uiteindelijk toch besloot om de loyaliteit van de kolonies niet langer te negeren. Het eerste contingent van de British West Indies Regiment arriveerde in Engeland in oktober 1915. Het duurde nog tot juli 1916 vooraleer de eerste zwarte troepen van het BWIR in Frankrijk aankwamen. Intussen waren er wel al bataljons actief in Egypte. Daar mochten de Caraïbische soldaten mee strijden in de eerste linie. In Europa werd dit nooit toegelaten. Het BWIR kreeg opdrachten als het aan- en afdragen van munitie of het leggen van smalspoorlijnen.

De toenmalige British West Indies was goed voor een totale bevolking van om en bij de twee miljoen mensen. Ruim 15 500 soldaten werden gecruteerd. Grenada stuurde 445 mannen, goed voor bijna 8% van zijn eilandbewoners. In de Commonwealth War Graves Commission databank staan 1390 slachtoffers uit de West Indies geregistreerd. Meer dan duizend onder hen stierven aan ziekte, voornamelijk longonsteking. 

Joseph Daniel is de enige soldaat van Grenada die op Lijssenthoek begraven ligt. Hij was de zoon van Abraham en Rose Joseph. Hij was getrouwd met Margaret Sybill. Joseph Daniel geraakte gewond op 15 oktober 1917, tijdens een bombardement op het tentenkamp van het 8ste Bataljon, op dat moment gelegen ten oosten van Ieper. Hij was het enige dodelijke slachtoffer. Veertien kompanen van het 8ste Bn. geraakten gewond maar overleefden het incident.

Behalve Joseph Daniel liggen nog twintig slachtoffers van het BWIR op Lijssenthoek. Voor zover gekend zijn ze afkomstig van Jamaica, St Lucia en St Vincent. 

 

Foto's