Eerste Duitse slachtoffers herdacht

Op Lijssenthoek Military Cemetery liggen 223 Duitsers (212 bekende en 11 onbekende). In de zee van bijna elfduizend graven zijn hun grafstenen te onderscheiden door de hoekige vorm. Heel wat grafstenen bevatten meer dan één naam. Het zijn collectieve graven waarin de overblijfselen van verschillende Duitsers zijn samengebracht. Allen zijn gestorven in het veldhospitaal van Lijssenthoek, aan de verwondingen of ziekte die ze tijdens hun krijgsgevangenschap hadden opgelopen.

Bruno Klügel en Friedrich Dröge liggen achteraan begraven, in het ‘German plot', rij A, nummer 29 en nummer 57.  Bruno is gestorven op 19 oktober 1918, Friedrich een jaar vroeger, op 5 oktober 1917. Friedrich maakte deel van uit van het Infanterie Regiment 77, op dat moment actief ter hoogte van de Reutelhoek, een gehucht bij Zonnebeke. De Vizefeldwebel (onderofficier) werd samen met drie kompanen van zijn regiment als gewonde krijgsgevangene afgevoerd naar Lijssenthoek. De vier haalden het niet en werden ter plaatse begraven. ‘Zur Erinnerung' staat er op de grafsteen van Friedrich. Zijn lichaam werd bij de definitieve aanleg van de begraafplaats niet teruggevonden. Hij kreeg een gedenksteen achteraan, ver weg van zijn kompanen. Hun grafstenen bevinden zich dicht bij de toegangspoort van Lijssenthoek.

De families Klügel en Dröge wisten tot voor kort niet dat hun WO1-soldaten op Lijssenthoek zijn begraven. Het is dank zij het speurwerk van Duitse leerlingen dat ze hun familielid terugvonden. Vanessa Keller beet zich vast in de naam Klügel: "We wisten dat Bruno van Sachsen was, een plaats in het oosten van Duitsland. Ik heb zijn familienaam ingevoerd in een virtueel telefoonboek en dan ben ik beginnen bellen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Volker Klügel, de kleinzoon van Bruno. Toen ik hem vertelde over het graf van Bruno, begon hij te wenen aan de telefoon. Volker en zijn vrouw wilden per se het graf bezoeken."

Foto's van beide soldaten zijn te vinden op deze website; ga naar 'oproep/onderzoek' en vul hun naam in.

Kijk hier naar de reportage uit het VRT-nieuws.

Foto's